Mer än köttbullar: en gourmet guide till det svenska köket (2/3)

Med allt detta i åtanke, här är några grunder i husmanskost, varav de flesta alla besökare till Sverige kommer att stöta på:

Köttbullar: Strängt taget traditionella svenska köttbullar görs med specifika proportioner av köttfärs, fläsk och nötkött, och serveras med sås, lingon och kokt eller mosad färskpotatis.

Hajime NAKANO – 2006

Sill: Du hittar denna lilla fisk inlagd, stekt, mushed i sallader eller rullas upp i tunnbröds wraps, med någon av ett antal regionalt specifika såser. På svenska kallas det antingen sil eller strömming, beroende på vilken kust den kommer ifrån. Något att notera men inte nödvändigtvis försöka själv är surströmming – burk surströmming, en årlig sensorisk mardröm du kommer att kunna lukta från mils avstånd. I en liknande kategori är lutfisk, en semester ”behandlad” fisk som består av torkad torsk som bevaras i lut (ja, lut, den frätande kemikalien som normalt används för att tillverka tvål) och rekonstitueras för att bilda en blek, gelatinös massa som äts med smör eller bechamelsås och gröna ärtor . Mmm!

Daniel Chow – 2015

Ren: Detta kanske låter lite konstigt tills du kommer till norra Sverige och inser att renar här är bara vanliga boskap. Renkött utgör kärnan i det samiska köket, norra Skandinaviens ursprungsbefolkning. Det är förberedda på alla tänkbara sätt, torkad till härdas till betade till rökt till rostade, ofta med säsongs baserade bär såser. Till skillnad från lutfisk eller surströmming, kräver varken praxis eller en envis natur att njuta av; Om man ser det på en meny, ge det ett försök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *